Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Охорона праці при збиранні врожаю

Дата: 30.07.2020 14:53
Кількість переглядів: 296

Звенигородське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області звертається до керівників підприємств та організацій вжити усіх необхідних заходів із попередження нещасних випадків під час збирання врожаю.

Розпочинається збирання зернових культур сільськогосподарськими підприємствами. Землі сільськогосподарського призначення знаходяться в обробітку у великих сільгосппідприємствах, фермерських господарствах та приватних підприємців. Виконання сільськогосподарських робіт проводиться як новітньою технікою, так і технікою, що була в експлуатації у країнах Європи і в колгоспах, яка застаріла як морально, так і фізично. Питання безпеки праці часто залишаються поза увагою роботодавців. Крім того, необхідно враховувати й обмолот городів громадян, під час якого комбайнери знаходяться на самоконтролі.

При цьому наголошуємо, що найбільш травмонебезпечним періодом у сільськогосподарському виробництві є проведення зернозбиральних робіт. Це зумовлено максимальним напруженням, перенасиченістю праці, що призводить до помилкових дій, нехтуванням безпекою та відсутністю належного контролю за безпечним виконанням робіт з боку керівників сільгосппідприємств та інженерно-технічного персоналу, де вони є, оскільки у реаліях нашого сьогодення, на жаль,  утримання інженерно-технічного персоналу не може дозволити собі кожне підприємство.

Виходячи із аналізу причин і обставин виробничого травматизму, ефективними заходами профілактики можуть стати: посилення трудової та виробничої дисципліни; належна організація проведення відповідних інструктажів; навчання та перевірка знань з питань охорони праці; проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників; забезпечення працівників відповідними засобами індивідуального захисту. Вище зазначені заходи не вимагають від керівників сільгосппідприємств значних фінансових, трудових та матеріальних витрат, у той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних та моральних збитків.

До початку зернозбиральних робіт  керівники сільгосппідприємств повинні зробити все можливе, щоб забезпечити безпеку праці у своїх господарствах.

Звертаюсь до всіх, хто працює на жнивному полі у цьому році! Бережіть своє життя і здоров’я! Тільки виконання вимог охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання  врожаю 2020 року без травм та аварій.

Страховий експерт з охорони праці Звенигородського відділення  управління виконавчої дирекції  Фонду соціального страхування України у Черкаській області Бондаренко С.Ф.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора