Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Використання РРО – правила та строки початку дії

Дата: 30.07.2020 15:43
Кількість переглядів: 296

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законами України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX від 20.09.2019 (далі- Закон№ 128-IX)  та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 129-IX (далі- Закон  № 129-IX) від 20.09.2019 було запроваджено низку новацій у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі  РРО).

 Водночас, Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон №533-ІХ) було перенесено терміни набуття чинності відповідними нормами Закону № 128-IX і Закону № 129-IX, зокрема:

З 19 квітня 2020 року до 1 серпня 2020 року суб’єктам господарювання, при проведенні готівкових розрахунків із споживачами, пропонується до застосування програмні РРО, в якості яких можна використовувати комп’ютер, планшет, смартфон тощо. Відповідне програмне забезпечення буде надаватися ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно.

Довідково: Програмний РРО - це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі ва­лютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для по­дальшого переказу.

З 1 серпня 2020 року виникає обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів (раніше передбачалось тільки для пального).

У разі проведення розрахункових операцій через РРО та/або програмні РРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, відповідно п. 7 ст. 17 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З 1 серпня 2020 року до 1 січня 2021 року продовжено період, протягом якого санкції, визначені Законом України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»,  застосовуватимуться у зменшених розмірах:

- 10 % вартості проданих з порушенням, встановленим цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за порушення, вчинене вперше;

- 50 % вартості проданих з порушенням, встановленими цим пунктом товарів (робіт, послуг), - за кожне наступне вчинене порушення.

Починаючи з 1 січня 2021 року за проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через РРО, невидачу розрахункового документа та ін. штрафна санкція складатиме - до 100 % вартості проданих товарів за перше порушення та до 150 % за кожне наступне порушення.

 

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20

Посилання на Закон №533- IX: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/533-IX

 

За інформацією Головного управління ДПС у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора