Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Запобігання розповсюдження африканської чуми свиней

Дата: 26.07.2017 16:27
Кількість переглядів: 821

Фото без описуЦе актуальне і для України, і для Європи питання сьогодні розглянуто на нараді, яку у сесійному залі районної ради провів начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка за участю голови райдержадміністрації Василя Довбуша.

У нараді взяли участь сільські голови, керівники та фахівці господарств, мисливських господарств та об’єднань, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій Звенигородського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Лисянського, Шполянського,  Тальнівського районів.

Розпочинаючи нараду, голова райдержадміністрації Василь Довбуш наголосив на важливості розгляду даного питання, адже сьогодні постала серйозна загроза поширення африканської чуми свиней на території України, вона несе збитки економіці, свиногосподарствам та населенню неблагополучних територій внаслідок 100 %-ої летальності хворих тварин, вимушеного знищення всіх свиней в епізоотичному осередку й на загрозливій території,  витрат на проведення довготривалих карантинно-обмежувальних та ветеринарно-санітарних заходів.

- Враховуючи те, що Україна ввійшла у число країн-лідерів із експорту зерна та постійно нарощує експорт продукції птахівництва, введення карантинних обмежень буде мати надзвичайно тяжкі наслідки для сільського господарства, - зауважив начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка. – Складність запобігання виникненню захворювання на африканську чуму свиней та боротьба з наслідками полягає у відсутності вакцини та ефективних методів лікування у зв’язку з постійною мутацією вірусу.

Фото без описуІгор Колодка закликав всіх присутніх спрямувати всі дії на дотримання вимог біологічної безпеки господарств та вжиття заходів щодо недопущення захворювання у природі.

Керівники управлінь Держпродспоживслужби у Звенигородському та Катеринопільському районах доповіли про ветеринарні заходи щодо забезпечення благополучного епізоотичного стану господарств Звенигородського району та про організацію подолання спалахів африканської чуми свиней у Катеринопільському районі.

Медіа-експерт проекту ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) Олександр Рєвнівцев ознайомив присутніх із заходами щодо недопущення виникнення африканської чуми свиней у приватних господарствах, про першочергові самостійні дії з локалізації вогнища АЧС та взаємодії з державними структурами.

Фото без описуЯк повідомив медіа-експерт, з 2012 року по даний час в Україні зафіксовано 237 випадків АЧС, зокрема, у Черкаській області – 9 спалахів, з них 5 - у 2017 році.

АЧС не становить загрози людині. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). Засобів імуно-профілактики та лікування хвороби не існує. Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом, і в першу чергу в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС. Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора