Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Урожай наступного року – результат нинішньої злагодженої підготовки», – очільник області про осінньо-польові роботи на Черкащині

Дата: 12.10.2020 21:02
Кількість переглядів: 358

Фото без опису

Агропромисловий комплекс є одним з найбільших і важливих секторів економіки області. Тут виробляють майже 6 % загальнодержавного обсягу валової продукції. ОДА сприяє тому, щоб агропромисловий комплекс ефективно працював в регіоні. Належно завершити збір урожаю та підготуватися до наступного сезону закликав голова облдержадміністрації Сергій Сергійчук під час координаційної наради.

В економіці України Черкащина – визнаний аграрний лідер. Нині в області тривають осінньо-польові роботи: збір зернових, технічних та кормових культур та посів озимих під урожай 2021 року. Через погодні умови, тривалу грунтову засуху, урожай цього року буде меншим від прогнозованого. Втім це не відміняє проведення польових робіт для вдалого старту наступного сезону.

– Від того, як організуємо та якісно проведемо комплекс цих робіт, залежатиме надалі забезпеченість сільськогосподарською продукцією в запланованих обсягах, і в першу чергу – зерном для продовольчих потреб, – наголосив Сергій Сергійчук. – Результат залежить від злагодженої роботи всіх ланок агропромислового комплексу. Зазначу, що сезонність сільськогосподарського виробництва, його залежність від природно-кліматичних умов зумовлюють потребу агротоваровиробників у кредитних ресурсах. З огляду на посуху та дефіцит вологи у ґрунті, за прогнозами, збір зернових культур, особливо кукурудзи, зменшиться більш як на 1 млн т, та загалом складатиме 3,2–3,6 млн т зерна. У нинішньому році особливу увагу потрібно звернути на посів та догляд за озимими зерновими культурами, посіяними під урожай 2021 року.

Загальна посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2020 на Черкащині складає 1,2 млн га, в с/г підприємствах – 930 тис. га. Загалом в усіх категоріях господарств переважну більшість становлять зернові культури – 55 %, технічні – 31 %, картопля та овочі – 6 % та кормові культури – 8 %.

Фото без опису

– Через посуху посів озимих розпочали із запізненням, але наявність вологи у ґрунті і погодні умови дають можливість завершити його у допустимі строки. – зазначив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Точений. – Посівну кампанію на Черкащині більшість підприємств планують завершити за сприятливих погодних умов до 15 жовтня. Зважаючи на погодні умови цього року, посівні площі озимого ріпаку зменшились на 40 % (очікувано складуть біля 8 тис. га), а також озимих зернових – на 13 % (очікувано складуть 108 тис. га).

Ґрунтова засуха тривалістювід 5 до 13 декад негативно відобразилась на розвитку пізніх зернових та технічних культур. В області по всіх категоріях господарств посіви кукурудзи на зерно займали 446,8 тис. га. В зону посухи потрапили 8 районів. Тут зафіксували найбільші втрати цієї культури.

– Наразі господарства області списують чи переводять на силос площі кукурудзи, – додає Іван Точений. – Спеціалісти Департаменту агропромислового розвитку надають методичні рекомендації та при необхідності виїжджають у складі комісій. Вже обстежено та заактовано біля 14,2 тис. га посівів. Найбільш постраждали аграрії Смілянського району. У решти районів втрати локальні, що призводить до зниження врожайності. Також зауважу, що посуха негативно відобразилась на урожайності сої та соняшнику.

Планова урожайність кукурудзи в середньому по області з початку року прогнозувалась на рівні 80 ц/га. На сьогодні вже нижче 50 ц/га. Очікуваний валовий збір зернових та зернобобових культур за розрахунками складе 3,2 млн т (у минулому році – 4,6 млн т).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора