Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Сергій Сергійчук про децентралізацію на Черкащині та роботу голів ОТГ

Дата: 04.12.2020 10:45
Кількість переглядів: 159

Фото без опису

Якщо голови ОТГ будуть працювати відповідально перед жителями, то стовідсотково впораються і зможуть забезпечити потреби громад. Таке переконання висловив очільник Черкащини Сергій Сергійчук в інтерв’ю виданню RegioNews.

– Наведу такий приклад: в області агропідприємства платять за оренду землі 12%. У той же час є такі ОТГ, де ставка такої платні становить 4-6%. Коли ми почали вивчати ситуацію, то виявилось, що голова ОТГ роздав всю землю в оренду «своїм» – куму, брату, свату під низький відсоток. А згодом він приходить в обласну держадміністрацію і каже, що у нього не вистачає грошей на вирішення тих чи інших проблем громади. У ОТГ є можливості переглянути і збільшити ставки. Це дасть їм можливість отримувати більші надходження і забезпечувати соціально-економічний розвиток громад, – зазначив голова ОДА.

Водночас він не виключає, що хтось з нових керівників не до кінця усвідомлює своєї відповідальності і буде намагатись ухилитись від виконання обов’язків. Однак очільник Черкащини висловив сподівання, що всі новообрані голови тер громад серйозно поставляться до своєї важливої місії.

Крім того, зараз триває процес передачі майна громадам. Систематично відбуваються навчання, наради і передача повноважень. Більш того – земельна реформа втілюється у життя.

– Наша область одна з перших в Україні почала виконувати завдання президента й передавати землю громадам, – нагадав Сергій Сергійчук. – ОТГ зможуть будувати власну ефективну земельну модель господарювання щодо використання земель і наповнення бюджету громади. Між тим, успіхи і невдачі ОТГ на цьому етапі децентралізації я вимірюю тим, яке у них ставлення до якості будівництва та реконструкції шкіл та садочків. Позитивним є будівництво мережі нових амбулаторій, які забезпечать доступ людей до первинної ланки медичної допомоги. Впровадження системи телемедицини. Це коли пацієнт приходить до амбулаторії і лікар за допомогою мережі комунікацій зможе надати кваліфіковану консультаційну допомогу від вузькопрофільних фахівців: кардіологів, хірургів, урологів, гінекологів та ін.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора