Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пряма мова. Сергій Сергійчук про ТЕЦ та інформаційні атаки

Дата: 21.12.2020 12:00
Кількість переглядів: 198

Фото без опису

Тарифи на опалення і гарячу воду для населення мають бути адекватними і формуватися у прозорий спосіб. Ми досі не знаємо, яка складова тарифу Черкаської ТЕЦ. Не розкрили цю «таємницю» і у відповіді на наші запити. Тариф можна знизити на 20%. Уявіть, скільки коштів зекономить більша частина черкаських родин, будинки яких обслуговує ТЕЦ.

Видання “Прочерк” публікує відповіді на ці та інші питання від очільника області Сергій Сергійчука.

«ТЕЦ не проводить модернізацію, чим наражає людей на небезпеку»

Фонд Держмайна повідомив, що із 2001 року, відтоді, як приватне підприємство взяло в оренду майно державного підприємства – Черкаської ТЕЦ, в модернізацію станції не вкладено жодної копійки. Це при тому, що в договорі оренди міститься зобов’язання підтримувати ТЕЦ в належному стані та проводити її модернізацію. Люди мають знати, як і хто заробляє. Як можна дізнатися із відкритих джерел, підприємство забрали у громади і викачують з нього всі ресурси.

Я б не хотів повторення у нашій області ситуації, що колись була в Алчевську. Частина міста залишилася без тепла. Люди мають знати, як і хто заробляє на їхній безпеці та здоров’ї.

Міфи про спроби рейдерства

Зараз в анонімних Телеграм-каналах! (бо жодне авторитетне ЗМІ не друкуватиме відвертої брехні) розповсюджують відверту нісенітницю щодо «спроби рейдерства ТЕЦ».

За Законом, майно Черкаської ТЕЦ є власністю держави! ПрАТ «Черкасихімволокно» його лише орендує. Про яке рейдерство може йти мова? Тому в даному випадку можна говорити лише про відсутність соціальної відповідальності перед Народом України, у якого вони це майно орендують і заробляють на ньому шалені гроші.

Чому Черкаська ТЕЦ не купує українське вугілля? Є дані, що його чомусь купують на окупованих територіях і оформлюють як поставки з Європи. При цьому заплющуються очі на те, що митні документи на це вугілля є, а документів про доставку його в Україну залізницею – немає.

Якщо хтось скаже, що ТЕЦ може працюватиме тільки на вугіллі з ОРДЛО, то я відповім, що це – неправда. Для роботи котлів Черкаської ТЕЦ підходить не тільки російське вугілля чи вугілля з ОРДЛО, й українське, яке видобувають по цей бік лінії фронту.

Цьогоріч Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила для Черкаської ТЕЦ, що при розрахунку тарифу треба виходити від вартості вугілля в розмірі 1890 гривень. А ТЕЦ із 2018 року продовжує всім нам нав’язувати ціну в 3216 гривень за тону – саме таку ціну вугілля було закладено в тариф.

Коли я прийшов на посаду голови ОДА, мені спробували «підсунути» на підпис документик – погодження тарифу на послуги Черкаської ТЕЦ. Цей документ мали згодом пред’явити в НКРЕКП, мовляв, влада і громадськість підтримує керівництво Черкаської ТЕЦ. Так от, ми його не підтримуємо!

Знизити тариф – цілком реально

Найбільша таємниця ТЕЦ – це структура тарифу, в яку входить ціна вугілля. Ми кілька разів зверталися офіційно, запрошували керівництво ТЕЦ в облдержадміністрацію. Нам обіцяли, що тариф можна знизити на 15-20%. Ми погодилися на тому, що це буде справедливо в соціальному плані. Після цього виникла пауза, потім на ТЕЦ сказали, що вони розмірковують над новим тарифом. Потім почався опалювальний сезон…

Нарешті ми вчергове нагадали про обіцянку знизити тариф. ТЕЦ обслуговує більшу частину населення. З кранів тече вода температурою не 55 градусів, як мало б бути за нормативом, а 45-49 градусів.

Мені як голові облдержадміністрації від ТЕЦ нічого не потрібно. Я хочу тільки, щоб із людей не «викачували» кошти, які вони могли б витратити на щось корисне. Особливо в такий скрутний час, як зараз.

У громади міста є право – забрати підприємство назад у власність, і ми лише нагадуємо про це право.

Звичайно, після оприлюднення цієї інформації на мене полився бруд.

Правда така, що кожна родина, яка користується послугами Черкаської ТЕЦ, системно переплачує!

Запроваджена на підприємстві фінансова звітність дає привід небезпідставно підозрювати менеджмент «Хімволокна» у системних порушеннях на підприємстві. Адже є п’ять кримінальних проваджень ГСУ Нацполіції та СБУ, які наразі проводять слідство по таких напрямках, як крадіжки грошових коштів в особливо великих розмірах посадовими особами ПАО «Черкаське хімволокно», штучне завищення затрат під час доставки вугілля з-за кордону, закупки ТМЦ, реалізація інвестиційних і ремонтних програм, а також фінансування терористичних організацій ЛНР-ДНР.

Мушу також нагадати, що Державна екологічна інспекція у Черкаській області ще рік тому встановила численні порушення вимог природоохоронного законодавства, які стосуються безконтрольності викидів забруднюючих речовин та порушення вимог щодо поводження з відходами. Ці порушення досі не усунуто.

Підсумовуючи, ще раз наголошу: керівництво ТЕЦ зобов’язане і проводити модернізацію підприємства, і встановлювати адекватні тарифи.

Натомість, воно не робить ані одного, ані іншого. А коли Антимонопольний комітет або НКРЕКП нагадують про амортизаційні відчислення, керівництво ТЕЦ іде в суди. І ухвалення рішень блокуються.

Щоб більш наочно показати ситуацію з ТЕЦ, я проведу таку аналогію: хтось у вас орендував квартиру і каже, що робитиме в ній усе, що захоче і платитиме за це стільки, скільки вважатиме за потрібне. Ось і все.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора