Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Використання коштів ФОП на власні потреби

Дата: 27.04.2021 12:26
Кількість переглядів: 144

Головне управління ДПС у  Черкаській області повідомляє, що кошти від підприємницької діяльності ФОПа, у разі безготівкових розрахунків, надходять на його розрахунковий підприємницький рахунок, відкритий в банку.

Фізична особа - підприємець може використовувати ці кошти як для підприємницької діяльності, так і для власних потреб.

Однак, відповідно до Інструкції про відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, затвердженої постановою  НБУ від 27.12.2019 р. №162, за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов'язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб. 

Зняття готівки з підприємницького рахунку дає право банку вимагати подання підтверджуючих документів про використання таких коштів. Непідприємницький дохід, тобто той, який переведено на власний рахунок фізичної особи, не лімітується готівковою сумою, не моніториться банком, і не дає їм право вимагати підтверджуючі документи щодо зняття готівки з таких власних рахунків.

Отже, щоб ФОП мав можливість знімати готівку для власних потреб і при цьому у нього були відсутні ризики щодо можливого блокування банком рахунку, необхідності надання пояснень та документальних підтверджень на запит банківської установи про використання знятої готівки, йому достатньо перерахувати кошти з підприємницького рахунку на власний, непідприємницький рахунок, відкритий у цьому ж банку або у будь-якому іншому банку.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора