Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«Безбар’єрність – це нова філософія, а не окреме технічне рішення», – Олександр Скічко

Дата: 12.07.2021 16:55
Кількість переглядів: 362

Фото без опису

Черкащина доєднується до ініціатив першої леді Олени Зеленської зі створення безбар’єрного простору для громади. В області уже втілюють низку проєктів. Про зроблене та заплановане у цьому напрямі розповів очільник ОДА Олександр Скічко.

В області вже почали аудит будівельних об’єктів у межах #ВеликеБудівництво. Також створюють електронну карту доступності з переліком місць, що відповідають вимогам безбар’єрності. Встановлюють інклюзивні дитячі майданчики в Черкасах, Золотоноші та Смілі. А ще – масштабують по області проект «Чемпіони по життю» (це заняття футболом для дітей із інвалідністю).

Фото без описуФото без описуВдячний першій леді Олені Зеленській за ініціативу такого важливого діалогу на найвищому рівні, – зазначив він. – Сьогодні взяв участь у другому засіданні Ради безбар’єрності, на якій погоджено масштабний План заходів на 2021-2022 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Зі свого боку, поділився досвідом Черкащини. Тут, як і в Україні в цілому, за 30 років зроблено настільки мало, що переважно можемо говорити лише про проєкти, а не результати. Життя без перешкод та упереджень має стати нормою для кожного.

Додамо, у ході засідання Ради Олена Зеленська презентувала власний просвітницький проект «Довідник безбар’єрності». Це – довідник із роз’ясненням основних принципів безбар’єрності, правил комунікації і словником базових понять безбар’єрності.

Фото без описуФото без описуЗазначимо, ухвалений План заходів передбачає понад 250 ініціатив, що мають бути втілені в найближчі два роки. Серед усіх заходів представники міністерств спільними зусиллями визначили сім пріоритетних проєктів. Вони стосуються найбільших бар’єрів, з якими українці стикаються щодня.

Зокрема, міністерства сфокусуються на таких проєктах:

– Стандарти інфраструктурної безбар`єрності – об’єкти транспортної інфраструктури мають стати доступними для всіх та відповідати сучасним вимогам безбар’єрності.

– Інформаційна кампанія «Україна без бар’єрів» – суспільство має бути обізнаним та сприймати філософію життя без обмежень.

– Доступ до інтернету в українських селах – щонайменше 6 тис. об’єктів соціальної інфраструктури, 3 тис. сіл, 1 млн українців отримають змогу підключитись до інтернету.

– Фізична доступність громадських будівель – маломобільні групи населення отримають змогу переміщуватись та користуватись більшістю громадських будівель.

– Ветеранська підприємницька ініціатива G2VEI (Government to Veterans Entrepreneurial Initiatives) – учасники бойових дій та ветерани отримають рівні можливості, незалежно від географії проживання, для започаткування власного бізнесу.

– «Шкільна освіта для всіх» – вдосконалення роботи освітніх центрів: сім’ї з дітьми з особливими потребами отримають мультидисциплінарний підхід для раннього виявлення особливих освітніх потреб, щоб надати повноцінну освіту та розвиток дітям.

– Впровадження міжнародної класифікації функціонування (МКФ), обмежень життєдіяльності та здоров’я – передбачає новий підхід до визначення статусу «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», а реабілітаційна допомога буде враховувати реальні потреби особи незалежно від наявності статусу «особа з інвалідністю» – цього в державі ще ніколи не було.

Очікується, що доопрацьований План заходів з реалізації Нацстратегії зі створення безбар’єрного простору на 2021-2022 роки розглянуть й затвердять на найближчому засіданні КМУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора