Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Ромські імена. Чоловічі та жіночі ромські імена

Дата: 01.06.2023 12:10
Кількість переглядів: 515

Фото без опису

 

Роми – народ гордий та незалежний, але віруючий, з яскравими традиціями. Навіть імена відображають самобутність та побожність цих людей.

У давнину ромські імена дітям давали такі ж, як у кумів. Прізвища стали ушляхетнювати, надавати значущість. Потім ця традиція перейшла до імен. Але завжди вони мали якийсь сенс. Не офіційне ім'я та прізвище, а прізвисько у ромів досі стоїть на першому місці.

Особливості ромських імен

Повний ромське ім'я складається з трьох-п'яти частин: офіційне ім'я, «світське» ім'я, іноді — по батькові, прізвище, іноді — прізвисько цієї гілки родини.

Офіційне ім'я — ім'я, що записується в документах, зазвичай воно вибирається, виходячи з звичаїв країни проживання, або збігається з ім'ям, даним при хрещенні.

«Світське» ім'я — це ім'я, яке використовується в звичайному житті, в спілкуванні з іншими ромами. Воно може являти собою:

  • прізвисько, що характеризує людину або нагадує про якийсь подію з його життя («Ворона», «Водяний»; знаменитий проповідник Родні Сміт використовував як «світського» імені прізвисько «Джипсі (Циган)» в пам'ять про те, як він був вперше запрошений виголосити проповідь, його проповіді навіть іноді публікувалися під ім'ям «Джипсі Сміт»),

  • ім'я дане при хрещенні, якщо воно відмінно від офіційного,

  • ім'я на ромському  або екзотичній мові («Тагарі», «Радж»),

  • іноді «світське» ім'я може збігатися з офіційним або бути скороченням від нього (так, якщо «світське» ім'я Дмитра — Мито, то його будуть називати так не тільки в п'ять років, але і в сорок п'ять, і це не буде проявом неповаги; наприклад, ромський гітарист-віртуоз Олександр Колпаков в ромському співтоваристві зазвичай згадується як «Саша Колпаков», незважаючи на те, що знаходиться вже в поважному віці).

 

Прізвища у ромів використовуються так само, як і в інших європейських народів. Іноді, якщо прізвище носить дуже велика родина або кілька сімей, в побуті до прізвища одного з сімей або гілки великої родини прикріплюється спеціальне прізвисько. У Росії прізвиська у більшості сімей існують безвідносно наявності однофамільців, походять від «світських» імен засновників роду або знаменитих предків і грають роль «світської» прізвища, тобто прізвища, що має офіційний статус в очах ромського співтовариства, але не використовується поза ним. Так, письменник з роду Сапороні поза ромського співтовариства носить прізвище Петрович.

Походження

Є ромські імена чоловічі та жіночі угорського, польського, румунського походження (Анелка, Воляна, Біна, Гафіца, Діаманта, Дана, Жужа, Лолуді, Земфіра, Маргайка, Мица, Мілева, Ружа, Папуш, Яна, Зурка, Бадя, Лаци, Іштван , Янош). Як видно, цей народ дійсно має потяг до всього гарного. Роми вживають слова, що додаються до офіційного імені чи прізвиська. Найке - так жінка звертається до чоловіка, старшого за віком, або ровесника. Цим вона наголошує на повазі до співрозмовника. Дойке - так ромка звертається до жінки старшої за себе. Вік завжди був для цього народу приводом для поваги. Майке – так ласкаво звертаються до молодших.

Дітям заведено давати імена, які асоціюються зі щасливою долею. Представники цього народу дають новонародженим, як правило, мусульманські та християнські варіанти назви. Але трапляються і ромські імена, походження.

 

Посилання: https://gigafox.ru/uk/pregnancy-planning/cyganskie-imena-muzhskie-i-zhenskie-cyganskie-imena-chem-ne-imya-dlya-cyganskoi/

 

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0_%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD#%D0%A6%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0_%D1%96%D0%BC%D0%B5%D0%BD


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора