Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кожен п’ятий державний сайт доступний для людей з інвалідністю

Дата: 01.03.2024 09:25
Кількість переглядів: 26

Фото без опису

У 2023 році 22% проаналізованих сайтів органів влади мають достатній та високий рівень доступності для людей із інвалідністю.

Порівняно із 2021 роком цей показник зріс на 9%. Про це свідчать результати щорічного дослідження 100 держсайтів:

  • 4% мають високий рівень базової доступності — на 1% більше, ніж у 2022 році;
  • 18% — достатній рівень — на 1% більше, ніж у 2022 році та на 6%, ніж у 2021;
  • 51% — середній — на 2% менше, ніж у 2022 році;
  • 27% — низький рівень — так само, як і в 2022 і на 12% менше, ніж у 2021.

«Для Мінцифри важливо, щоб всі громадяни могли користуватися цифровими інструментами, які ми створюємо. Саме тому протягом декількох років за підтримки партнерів працюємо над тим, щоб стимулювати підвищення вебдоступності в Україні та держсекторі зокрема. Цьогорічні результати щодо зростання доступності сайтів свідчать, що наші рішення поступово дають результати. Втім, є значний потенціал для розвитку, тому продовжуємо роботу, щоб усі державні онлайн-ресурси у країні стали доступними для всіх громадян», — зазначила заступниця директора Департаменту з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації України Валерія Ткач.

Високий рівень доступності мають портал Дія.Безбар’єрність, сайти Вінницької, Львівської та Харківської обласних державних адміністрацій. Найбільший прогрес у підвищенні базової доступності за рік продемонстрували сайти Вінницької, Львівської, Полтавської та Волинської обласних державних адміністрацій, Міністерства економіки України та Електронного кабінету особи з інвалідністю.

Цьогорічний аналіз показав, що найбільш поширеними на держсайтах є такі помилки:

  • відсутність механізму для швидкого переходу до основного вмісту;
  • низька контрастність тексту;
  • відсутність видимого індикатора фокусу при навігації за допомогою клавіатури;
  • відсутність тексту для гіперпосилань;
  • наявність помилок у коді сторінки.

У 2023 році держсайти покращили виконання двох вимог вебдоступності щодо наявності текстових міток для полів форм та всіх кнопок. Загалом 23 сайти підвищили показник базової доступності за рік. Порівняно за 2 роки більшість сайтів покращили позиції за всіма критеріями оцінки.

Дослідження показало позитивний зв’язок: найбільше підвищили доступність сайти тих органів влади, чиї представники проходили спеціалізовані навчання.

Нагадаємо, в Україні діє державний стандарт із вебдоступності. З липня 2023 року він став обов’язковим для виконання органами виконавчої влади.

Дослідження реалізували UNDP в Україні за фінансування Уряду Японії в партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України в межах «Проєкту підтримки Дія» за підтримки Уряду Швеції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора