Звенигородська районна державна адміністрація
Черкаська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В 2024 році передбачено видатки для підтримки розвитку агропромислового комплексу за наступними бюджетними програмами

Дата: 19.03.2024 10:46
Кількість переглядів: 80

Державна підтримка АПК в 2024 році, які програми і умови — Delo.ua

В 2024 році передбачено видатки для підтримки розвитку агропромислового комплексу за наступними бюджетними програмами

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» Мінагрополітики, як головному розпоряднику бюджетних коштів, передбачено видатки для підтримки розвитку агропромислового комплексу за наступними бюджетними програмами:

КПКВК 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» у сумі 205,0 млн грн загального фонду, які розподілені за напрямами:

державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників, які використовують меліоровані землі, та організацій водокористувачів – 200,0 млн грн, використання яких здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2021 року № 1070 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2023 року № 1110);

для надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки у вигляді доплати єдиного соціального внеску – 5 млн грн, які використовуються відповідно до Порядку надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб - членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2019 року № 565.

КПКВК 2801460 «Надання кредитів фермерським господарствам» у сумі 80 млн грн спеціального фонду. Механізм використання цих коштів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1102 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 01 березня 2007 року № 349).

КПКВК 2801500 «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» у сумі 796 млн грн спеціального фонду, які використовуються відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 року № 918.

Також сільськогосподарські товаровиробники можуть скористатись державними програмами фінансової підтримки, реалізацію яких забезпечує Мінекономіки, а саме:

КПКВК 1201350 «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу» в частині надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та тепличного господарства.

За даною програмою передбачено 1,370 млрд грн, з яких 479,5 млн грн передбачено для надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства і тепличного господарства.

Порядок надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства та Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу».

КПКВК 1201310 «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» на яку передбачено видатки спеціального фонду у сумі 1,0 млрд грн, механізм використання яких здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 березня 2017 року № 130 (зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 08 березня 2024 року № 275).

КПКВК 1201450 «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» на яку передбачено видатки загального фонду в сумі 18,0 млрд гривень.

У рамках даної програми Мінекономіки реалізує державну програму «Доступні кредити 5-7-9 %» (далі – Програма 5-7-9 %), яка передбачає спрощення доступу підприємств малого та середнього бізнесу, у тому числі аграрного сектору економіки, до банківського кредитування, зокрема, отримання кредитів за зниженою процентною ставкою відповідно до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 28 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2023 року № 229).

Крім того, з метою забезпечення доступу суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва, що провадять діяльність у сфері сільського господарства до кредитних ресурсів, постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 року № 125 утворено Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (далі – Фонд).

Фонд співпрацюватиме з державною Програмою 5-7-9 % та надаватиме сільськогосподарським товаровиробникам, що мають не більше 500 га землі, часткові гарантії на залучені кредити. Гарантії від Фонду надаватимуться на строк до 10 років у 5 розмірі до 50 % непогашеної суми основного боргу перед фінустановою. Це суттєво знизить для банків ризики кредитування дрібних аграріїв. Фонд працюватиме у поєднанні з існуючою Програмою 5-7-9 %, забезпечуючи більш зміцнену систему підтримки для малих фермерів.

Поряд з цим, Мінагрополітики постійно проводиться робота щодо пошуку фінансових ресурсів для підтримки українських сільськогосподарських товаровиробників та активно залучається міжнародна фінансова та технічна допомога в рамках діяльності проектів міжнародної технічної допомоги (далі – проекти МТД).

Так, у рамках Грантової угоди Мультидонорського трастового фонду допомоги, відновлення, реконструкції і реформування України (Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)) (далі – Проект) між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, Мінагрополітики спільно з Укрдержфондом працює над впровадженням Проекту, спрямованого на покращення доступу малих сільськогосподарських виробників до фінансування через гранти.

У рамках Проекту надаватиметься грантова підтримка виробникам сільськогосподарської продукції, які мають у власності/користуванні до 120 га, утримують до 100 корів, утримують до 500 племінних кіз або овець з прямими перерахуваннями на гектар або тварину.

Крім того, на сьогодні в молочній галузі реалізуються такі проекти МТД: «Розвиток молочного бізнесу в Україні», «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України». Також на запит Мінагрополітики у взаємодії з Асоціацією виробників молока України, міжнародним благодійним фондом SaveUA та Держпродспоживслужбою за координації з Посольством Швейцарії в Україні реалізується гуманітарний проект «Гуманітарна допомога Швейцарії постраждалим господарствам з виробництва молока в Україні 2024». Виробники молока матимуть змогу отримати засоби для миття та дезінфекції доїльного обладнання, перед- та післядоїльної обробки вимені, серветки для гігієни вимені, рукавички, реактиви для виявлення прихованих форм маститів, дезінфектанти для тваринницьких приміщень тощо, що повністю задовольнить тримісячну потребу. Очікується, що така короткострокова підтримка не лише поліпшить доступ фермерів до критичних виробничих засобів, а й сприятиме дотриманню гігієнічних стандартів у первинному виробництві молока та матиме прямий вплив на безпечність молочних продуктів.

У рамках гуманітарної діяльності Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у 2024 році в Україні планується надати підтримку виробникам сільськогосподарської продукції шляхом виділення допомоги загальним обсягом 20,6 млн грн для забезпечення щонайменше 100 000 домашніх господарств кормами для тварин, а саме корів та птиці.

Більш детальна інформація щодо програм підтримки сільськогосподарських товаровиробників розміщується на офіційних вебсайтах Мінагрополітики та Мінекономіки за посиланнями: https://minagro.gov.ua та https://www.me.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора